image description

Påskeutstilling


Velkommen til åpning av påskeutstilling på Bardøla.

Med glede inviterer vi til utstilling med:

Lars Lerin, Runi Langum, Kjell Nupen, Ståle Blæsterdalen, 
Ellen Edminson og Frans Widerberg.

Maleri – akvarell - grafikk

Åpning lørdag 24. mars 2018 kl 17.00

Åpent hver dag kl 12.00 – 18.00 til og med 1. påskedag


Lars Lerin (1954)
Lars Lerin er Nordens fremste akvarellkunstner og en av de mest fremstående i verden i dag. Han arbeider med flere teknikker og er kjent for sin enestående begavelese og unike skaperkraft. Lerins bilder rører ved noe dypt inni oss med sine vakre og særegne motiver, ofte preget av nostalgi og vemod.
På Sandgrund i Karlstad har Lars Lerin sitt eget museum, det anbefales varmt. Lerin er også en begavet forfatter med en særegen stil, en varm og levende fortellerform, ofte med dokumentarisk innhold der gammel og ny tid møtes.

Lars Lerin i dag Sveriges mest folkekjære kunstner. I en tolvårs periode på slutten av 1900 tallet bodde Lerin I Lofoten. Med sine skildringer nordfra med fiskevær og kystlandskap har han også skrevet seg inn i norsk kunsthistorie.

Lars er også en talentfull forfatter med sin helt egne stil, en nær og sterk figurerende fortelling, ikke sjeldent med dokumentariske elementer fra da og nå. I Lars Lerins skrifter kommer liv og kunst sammen i en helhet, akkurat som i hans malerier, og han har siden debuten i 1983 med Utpost publisert over 50 verk i bokform.

Verket Naturlära har blitt hyllet i pressen og media, og har også blitt tildelt Augustprisen 2014 i kategorien Årets svenske non-fiction samt Värmlands vakreste bok 2014. Lars’ siste bok, Axels tid, finnes som bundet bok og lydbok med musikk av Benny Andersson. Lars’ egen tv-serie på SVT, Vänligen Lars Lerin, ble svært populær med over 1.300.000 seere, og ble tildelt Kristallen 2016 for Årets livsstilsprogram. Lars ble også tildelt Kristallen for Årets TV-profil og er mottaker av den kongelige medaljen Litteris et Artibus 2016. I 2016 hadde Lars Lerin gjesteutstillinger i USA og i Norge. Den andre runden av Vänligen Lars Lerin ble sendt på nasjonal TV i januar og februar 2017. Han hadde utstilling i Norge i 2017 i Haugar Vestfold kunstmuseum og senere i Grieghallen i Bergen og Galleri Nord-Norge. Lars er for tiden aktuell med sin nye bok Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur. I 2018 utstiller Lars Lerin på Liljewalchs i Stockholm og hans nye TV-serie, Lars Lerins lærlinger, har premiere


Ståle Blæsterdalen
 (1951)
Ståle Blæsterdalen arbeider med flere teknikker, tresnitt vies mest oppmerksomhet.
Han er kjent for sine stemningsfulle høyfjellsmotiv med mennesker og dyr.
Søken, humor, tradisjon og prøvelse formidles gjennom et enkelt grafisk uttrykk.
«Å arbeide med bilder fortoner seg ofte som en sammensmeltingsprosess, der det dreier seg om å føye det indre landskap, fantasiens, sammen med den ytre gjenkjennbare. Flere meningslag kan være lagt inn, tanker som skal ligge under og vibrere som resonansen i et instrument. Mye ligger i det å prøve å komme under det ytre for å finne noe av naturens upolerte direkthet, de usynlige sammenhengene i tilværelsen.»


Ellen Edminson
 (1973) 
Ellen Edminson er først og fremst grafiker med hovedvekt på teknikkene fotopolymer, dyptrykk og koldnål. 
Hennes bilder har et poetisk uttrykk med et lett og luftig uttrykk som gir et inntrykk av ro og stillhet. Likefullt kan vi ane en sårhet, en nerve, som vel kan være gjenkjennelig for mange.
«Jeg er opptatt av pusterom i hverdagen og søker etter en letthet i det jeg jobber med.
Små detaljer i naturen og vinden fascinerer meg – blader og frø som blir hentet av vinden, løftet opp og fraktet av gårde. Jeg undres over hvor det ender opp….»


Frans Widerberg
 (1934-2017)
Frans Widerberg var maler, grafiker og skulptør.
Widerberg regnes som vår fremste figurative maler i sin tid.
Han skapte en alternativ verden gjennom sitt kunstneriske uttrykk.
Hester og ryttere, langbeinte mennesker, vinget og mytiske figurer løper, svever, stiger og stuper i tidløse landskap. Kjærlighet, vitalitet og livslyst er temaer som opptok kunstneren.  
Kraften i disse bildene forsterkes av det energiske lyset som begivenhetene skjer i. 
Frans Widerberg var en gnistrende kolorist. Gult, rødt og blått, som regel helt rene og klare farger.


Kjell Nupen
 (1955-2014)
Kjell Nupen var en svært allsidig kunstner, han arbeidet mange teknikker, men han så på seg selv først og fremst som maler. 
Nupen ble tidlig genierklært, han var knapt 17 år da han kom inn på Kunstakademiet i Oslo, og bare to år senere debuterte han på Høstutstillingen med maleri og grafikk. 
Tidlig viste Nupens kunst en samfunnskritisk holdning med referanser til forskjellige former for undertrykkelse og maktovergrep. 
Senere i karrieren måtte slike temaer vike for en mer poetisk, romantisk og betraktende holdning. Landskap, i mer eller mindre abstrakt form, kom mye i fokus.
Kjell Nupen var kjent for sin karakteristiske blåfarge, ofte kalt Nupen-blått. 


Runi Langum
 (1957)
Runi Langum arbeider først og fremst med tegning og grafikk.
Hun blir betegnet som en av våre fremste tegnere, kjente temaer er mennesker i bevegelse, i dans eller i stille samtale.
Selv karakteriserer hun seg som forsker i strek.
Motivene holdes ofte i duse fargevalører, noe som i sin helhet skaper en intimitet. 
«Det er veldig fysisk å tegne bildene mine. Du kan si at jeg overfører min kropps bevegelser til det hvite arket. Det skjer også mye med bildene når de kommer opp i format. Men man må ta med seg forandringene som oppstår.»